Net Specific

Del

Performing the Media - Online Identiteter

Se projekt

Tobias Leingruber (DE)

Social ID Bureau & FB Resistance Workshop

Leingruber social ID profile pic

The Social ID Card: Social ID Bureau, 2012.

Leingruber ID bureau supermarkt

Social ID Bureau, performance at Supermarkt, Berlin 2012.

Leingruber FB resistance workshop 2

FB Resistance Workshop, Transmediale, Berlin 2010.

Close
Leingruber social ID profile pic

Tobias Leingruber: Social ID Cards, 2012.

Del

Om Tobias Leingruber (DE)

Tobias Leingruber er kommunikationsdesigner, kunstner og internet aktivist. Leingruber arbejder med kritiske strategier i relation til internet og samfund, hvor han skaber alternative måder at arbejde med net-mediet på.

Leingruber er et aktivt medlem af den taktiske mediegruppe the F.A.T. Lab, hvis formål er beskrevet som:’at kæmpe for internettets frihed.’ Et eksempel er deres Fake Google Street Cars (2010), hvor kunstnerne kørte igennem Berlin i falske Google biler og lod som om de indsamlede data til Google Street View. Aktionen blev udført på et tidspunkt, hvor Google Street View var under stor kritik i Tyskland og bilerne var tilmed så godt lavet, at folk troede at en rigtig Google Street Car var blevet kapret og kørte hvileløst rundt i byen.

Leingruber er generelt meget kritisk overfor sociale medier og arbejder med muligheden for at brugeren kan få mere egenkontrol over hans/hendes individuelle brug af disse services. Leingrubers projekter kan placeres indenfor et medie kritisk felt, som vi også finder hos den hollandske medieteoretiker Geert Lovinks kritik af nutidens (sociale) medie brug. Denne kritik kommer ifølge Lovink fra nettets egne aktører, herunder kunstnere, og stiller spørgsmålstegn ved, hvad Lovink kalder for ’real time’ kommunikations-systemer. Disse kunstnere skaber bl.a. taktiske værker, som skal frembringe en kritisk bevidsthed omkring sociale mediers status som offentlige rum og hvordan brugeren kan bruge disse til egen fordel.

Mere Tobias Leingruber på nettet


Close
Leingruber FB resistance workshop 1

FB Resistance Workshop, Transmediale 2010, Berlin.

Del

Om værket: FB Resistance Workshop

FB Resistance Workshop er en del af lanceringsprogrammet til udstillingen Performing the Media i Berlin den 3. april 2014. Denne workshop har webside hacking i fokus og er tæt knyttet til Leingrubers arbejde med kritiske strategier anvendt til sociale medier og online repræsentation.

Med denne workshop ønsker Leingruber at gøre alle deltagerne til designere af deres egne unikke webside oplevelser. Disse workshops blev startet i 2010 og har fundet sted ved flere events, der tematiserer kritisk digital kultur, fx Transmediale i Berlin, 2010.

Workshoppen introducerer deltagerne til såkaldte browser-hacks, hvor de vil lære at lave modifikationer og tilpasninger af hjemmesider og sociale medie websteder via brugen af browser add-ons og scripts. Fokus er på Facebook, men strategierne kan ligeså vel anvendes på nettet generelt. Det vigtigste er at få brugerne og deltagerne til at forstå, hvad det er de gør, når de logger på et social media site og accepterer deres vilkår og betingelser – og hermed skabe en kritisk bruger-kultur.

Leingruber inviterer brugerne til at udføre en kritisk praksis og til at blive beslutningstagere omkring deres egen online-oplevelse. Således skaber Leingruber en social medie kritik, der sætter spørgsmålstegn ved informationsindsamling og magtstrukturer online. Ligesom i kunstner Johannes P. Osterhoffs projekter, så arbejder Leingruber tilsvarende med en kritik af den systematiske masseovervågning, som vi hver dag udsættes for på internettet og via sociale medier.

FB Resistance workshoppen falder i 3 dele:
1. En kunstnerpræsentation af Leingrubers egne projekter.
2. En introduktion til teknologien, som bruges til at lave browser-hacks med.
3. Deltagerne laver deres egne hacks.

FB Resistance website


Close
Leingruber ID bureau supermarkt

Social ID Bureau performance, Supermarkt 2012.
Fotograf Michael Wittig, Berlin.

Del

Om værket: Social ID Bureau

Et projekt der voksede direkte ud af Lenigrubers FB Resistance Workshops og som har den same kritik indskrevet i sig, er Social ID Bureau. Projektet består af et website med dokumentation og en generator, ligesom det er en serie af performances, hvor Leingruber laver fysiske ID kort til de besøgende. Den første performance i serien blev opført ved åbningen af Supermarkt i Berlin i marts 2012.

Projektet hed oprindeligt Facebook ID Cards, men grundet juridiske problemer med Facebook, blev Leingruber nødt til at ændre navnet til Social ID Bureau. Selvom navnet på projektet har ændret sig, så er ikonografien stadig tilstede, med den blå farve og den velkendte skrifttype, så man er ikke i tvivl om, hvad den oprindelige reference var.

At lave performances hvor kortene printes, refererer til det faktum, at internettet også er en del af brugernes fysiske virkelighed. Det er ligeså virkeligt, som alt andet de foretager sig. Denne pointe er vigtig for Leingruber, da dette er noget mange brugere af sociale medier ofte glemmer.

Dokumentationen af de genererede ID kort fra Social ID Bureau er udstillet gennem et nyt interface i Performing the Media udstillingen. Her er det tilsvarende muligt for brugerne at deltage i værkets fortsatte tilblivelse og ud fra deres Facebook profil ID, at kunne generere et eget kort. Kortet vil blive tilføjet rækken af generede kort på siden og brugerne kan derefter printe deres eget fysiske Social ID Card.