Net Specific

Del

Performing the Media - Online Identiteter

Se projekt

Johannes P Osterhoff (DE)

The Map Is Not The Territory

Osterhoff tiles zoom 3

Osterhoff viser sin lokation real time på nettet.

Osterhoff tiles zoom 2

Selvom Osterhoffs tilstedeværelse er helt konkret, kan positionen være svær at aflæse.

Osterhoff tiles zoom 1

Selvom Osterhoffs tilstedeværelse er helt konkret, kan positionen være svær at aflæse.

Close
Osterhoff google portrait

Google queries for 99 cents each. Photo by Anke-Madelaine Jaeckel.

Del

Om Johannes P Osterhoff (DE)

Johannes P. Osterhoff er Interface Designer og kunstner, der gennem sin praksis reflekterer over, hvilke effekter digitale designs har på brugerne. I særdeleshed hvis disse bliver anvendt på alternative og kritisk måder.

Osterhoff viser forskellige perspektiver på brugergrænseflader og ofte gennem performative værker, der belyser digital kultur og vores daglige mediebrug. Han har tidligere arbejdet med længerevarende performance værker, der relaterer til egen brug af mobile enheder, som bl.a. kan ses i den ét år lange iPhone Live Performance (2012), hvor Osterhoff dagligt opdaterede og dokumenterede sine iPhone aktiviteter online.

Samme strategi kan findes i værket Google One Year Piece (2011), der dokumenterede alle Osterhoffs søgninger i Google. Hver søgeforespørgsel oprettede automatisk en ny webside, som igen blev indekseret af søgemaskinen og hermed skabte en feedback-sløjfe af Google-søgninger.

Ligesom i Tobias Leingrubers værker, så fokuserer Osterhoff på kritisk og undergravende medie kultur. Han går tilsvarende ind for mere egenkontrol over online-oplevelsen og en større bevidsthed omkring den data-indsamling, der foretages af store firmaer på nettet.

Mere Johannes P Osterhoff på nettet


Close
Osterhoff first tiles

Johannes P Osterhoff: Illustration til The Map Is Not The Territory, 2014.

Del

Om værket: The Map Is Not The Territory

Til Performing the Media udstillingen har Johannes P. Osterhoff skabt en ny online performance, hvor personlig sporing er i fokus. Performancen The Map Is Not The Territory vil blive påbegyndt ved lanceringen i Berlin den 3. april 2014.

I The Map Is Not The Territory vil Osterhoff være til stede via en projektion af hans real-time placering et andet sted i Tyskland. Performancen centrerer omkring alternative repræsentationer af sporing og placering, som vises via tilfældigt fordelte elementer fra et online-kort, der fragmenteret viser Osterhoffs position. Dette skaber tilsvarende en distribueret og netværksbaseret tilstedeværelsen af kunstneren.

Konteksten for Osterhoffs performance er den data-indsamling og overvågning, der dagligt finder sted via medieenheder og websider. Osterhoff ønsker at gøre denne proces mere synlige for brugerne og hermed opnå en kritisk bevidsthed. Medieenheder kan i denne sammenhæng blive misbrugt uden at brugeren er klar over, hvad der foregår i baggrunden af fx hans/hendes mobiltelefon og hvordan data bliver indsamlet af de pågældende firmaer, hvis services de benytter.